فن کویل

 

فن کویل چیست؟

فن کویل یکی از اجزای سیستم تهویه مطبوع می باشد که به جهت سرمایش و گرمایش ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، بیمارستان ها، کارخانجات، و غیره استعمال می شود و وظیفه انتقال حرارت و تهویه مطبوع در ساختمان را بر عهده دارد.

انواع فن کویل؟

فن کویل ها از لحاظ ظاهری و دسته قرار گیری در محل نصب به دسته های ذیل تقسیم می شوند:

• فن کویل زمینی

این نوع فن کویل غالبا به رخ مستطیل می باشد و به رخ روکار و توکار موجود هست که دسته رو فعالیت در سه وضعیت روبه رو زن، بالا زن، شیبدار موجود است.

• فن کویل سقفی زمینی

فن کویل سقفی زمینی به شکل افقی در سقف و عمودی در زمین قرار می گیرند و در دو گونه روکار و توکار موجود هستند، غالبا در ذیل سقف کاذب نصب می شوند و فقط فیلترهای آن قابل تماشا است.

• فن کویل دیواری

فن کویل دیواری جزء تازه ترین تکنولوژی های فن کویل می باشد که بسیار مورد توجه کارشناسان قرار گرفته استفن کویل دیواری از لحاظ ظاهری مانند اسپیلت دیواری می باشد و در بخش اعظمی از مواقع قابل تشخیص نیستند.

• فن کویل کاستی

فن کویل های کاستی در دو شرایط یک طرفه و چهار طرفه موجود میباشند که حیاتی سیستم های چهار لوله و دو لوله هستند.

 • فن کویل سقفی

فن کویل های سقفی در سه جور توکار، روکار و کانالی اساسی ظرفیت های متعدد ساخت می شوند که در تحت سقف و بر روی سقف کارگزاشتن می گردندفن کویل های کانالی و سقفی تو کار در پایین سقف کاذب کارگزاشتن می گردند و فن کویل های رو فعالیت قابلیت و امکان کارگزاری در ذیل سقف و روی زمین را دارا می باشند

طریق فعالیت فن کویل :

آب سرد یا این که گرم ایجاد شده ی چیلر یا این که بویلر به وسیله پمپ ها از نحوه رایزرها به لوله هایی اهمیت قطر کوچکتر رسول می شوند تا به فن کویل ها (FCU) سوق‌دهی شوند. FCU در اصل جعبه ای با فن داخلی است که هوای داخل فضا را می کشد و آن از روی کویل گرم یا این که سرد عبور می دهد تا دمای هوا را تغییر‌و تحول دهد و بعد از آن همین هوا را به درون فضا پخش می کند. آب سرد به FCU وارد می شود و از نحوه کویل خنک کننده (مجموعه ای از لوله های نازک) عبور کرده و گرمای هوای داخل آن را جذب می کند.

آب سرد، گرم شده و در سرانجام هوا در سراسر آن سرد می شودهنگامی که آب سرد از کویل خنک کننده بیرون می شود، در حدود ۵ مرتبه سانتی گراد (۵۳.۶ رتبه فارنهایت) گرمتر خواهد شد و به ۱۲ سکو ی سانتیگراد می رسدآن‌گاه آب سردِ گرم شده از طرز رایزرهای مسیر رجوع به سمت اواپراتور چیلر بازگردانده می شود. آب سرد مجددا خنک می شود و آماده چرخش داخل ساختمان و جمع آوری بار حرارتی بیشتری خواهد شد.

مزایا و معایب فن کویل

اهمیت توجه به پروسه رو به رشد استعمال از فن کویل در ساختمان های مختلف، می اقتدار مزایا و معایب آن را در مقایسه مهم سایر سیستم های مشابه (کولر گازی، داکت اسپلیت / VRF) آیتم باز‌نگری و ارزیابی قرار داد:

مزایا

1-     بر بر خلاف داکت اسپلیت، امکان در دست گرفتن مستقل دما در اتاق یا این که فضاهای مختلف ساختمان وجود دارد. چنانکه به ازای تعداد فن کویل های کارگزاشتن شده در ساختمان، می توان شرایط دمایی متمایز را متناسب مهم سلیقه و نیاز افراد تولید نمودبه عبارتی طور که در رخ استعمال از کولر گازی و سیستم VRF هم چنین شرایطی فراهم می باشد.

2-     در ساختمان هایی مهم متراژ بالا، بکارگیری فن کویل های متعدد بهمراه یک یا دو دستگاه چیلر مرکزی، محدودیتی را ایجاد نخواهد کرد. در حالی که در صورت بکارگیری کولر گازی یا این که داکت اسپلیت، به کارگیری از یک یونیت داخلی جوابگوی نیاز ساختمان نبوده و این در شرایطی می باشد که با بیشتر شدن یونیت های داخلی دیگر، ناگزیر بایستی یونیت های خارجی دیگری نیز پیش بینی شوندبدین ترتیب اهمیت اعتنا به این که حداکثر مسافت بین یونیت داخلی و خارجی (به برهان پرهیز از افت فشار زیاد جریان مبرد و کاهش راندمان دستگاه) می بایست رعایت شود، بکار گیری یونیت های خارجی دیگر در مسافت ای مناسب، آن نیز در فضای عمدتاً محدود بیرون از ساختمان، اجرای چنین سیستم هایی را در ساختمان های بزرگ اهمیت نقص‌ مواجه می کند. ضمن آنکه ممکن است ظواهر ناخوشایندی را برای ساختمان هم تولید نماید. در سیستم VRF نیز به مانند مخلوط فن کویل و چیلر مرکزی، تقریباً چنین محدودیتی وجود نخواهد داشت.

3-     تنوع طراحی یونیت های فن کویل (به مثل یونیت های داخلی سیستم VRF) همین امکان را فراهم می نماید که بتوان مدلی متناسب کلیدی انحصار های معماری ساختمان و مطابق کلیدی سلیقه مصرف کننده را تعبیه نمود.

4-      فن کویل جهت تأمین هوای گرم آیتم نیاز در فصل سرما، از آب گرم ساخت شده به وسیله دیگ به کارگیری می کند. در شرایطی که در سیستم هایی از جمله کولر گازی، VRF و داکت اسپلیت هایی که کویل آب گرم ندارند، گرمایش لازم به روش هیت پمپ و اساسی به کارگیری از کمپرسور انجام می گیرد که این مورد قضیه به منزله مصرف الکتریسیته قابل توجهی خواهد بود.

5-     در دسته کانالی فن کویل ها نظیر داکت اسپلیت و یونیت های داخلی کانالی در سیستم VRF)، به واسطه قابلیت استعمال از هوای تازه، شرایط به جهت تهویه و ایجاد فشار مثبت در داخل ساختمان فراهم خواهد بود.

معایب

1-فن کویل بواسطه به کار گیری از آب سرد و گرم تولید شده در سیستم های مرکزی (چیلر و دیگ) نمی تواند امکان در اختیار گرفتن مصرف انرژی را برای هرکدام از واحدهای ساختمان، به طور جداگانه آماده کند. مشکلی که در سیستم VRF نیز وجود دارد. بر خلاف کولر آبی، کولر گازی، داکت اسپلیت (در رخ عدم به کار گیری از کویل آب گرم) و رادیاتور (در صورت به کار گیری از آب گرم پکیج) که اساساً تابعی از یک سیستم مرکزی نمی باشند.

2-در ساختمان هایی حیاتی متراژ پایین، هزینه سرمایه گذاری جهت خرید کردن چیلر و فن کویل در مجموع نسبت به کولر گازی، داکت اسپلیت و همینطور سیستم VRF بیشتر خواهد بود.